BÖRJA MED SPS-KORALLER

Här är några av våra förslag


Så du har haft saltvattensakvarium ett tag. Du börjar ha lite känsla och kunskap om ditt akvarium. Nu vill du pröva dig på SPS-koraller. Följ våra tips nedan för att börja:


  1. Justera ditt KH med doserpump eller kalkreaktor. Att sköta detta manuellt brukar vara en dålig kombo med SPS.  
  2. Köp flera SPS vid ditt första köp. Låter som ett riktigt försäljningsargument men poängen är att det är mycket svårt att dra slutsatser om man bara har en enda SPS i ett system. Har man 4-5 och uppåt är det mycket lättare förstå om det är en enskild korall som inte trivs eller om det är SPS generellt som inte trivs.
  3. Börja med montipora eller stylopora. Överlag är seriatopora, pocillopora och psammacora ett litet snäpp svårare. När du sen prövar acropora så var medveten om att de har ganska stor spridning över ett brett register i hur lätta/svåra de är att hålla. Det finns undantag i detta ovan så läs alltid på om enskilda koraller. 
  4. Köp koraller som redan hållits i akvarium en längre tid. Alla våra koraller som vi säljer har hållits i så pass lång tid att vi är helt säkra på att de anpassat sig till akvarielivet. Nyimporterade koraller kan ha passerat ett antal stressmoment (lång frakt, vattenbyten, flytt mellan akvarier, dygnsrytm, olika ljus, osv.) Du som kund kommer vara sist i den kedjan av förändringar som korallen försöker anpassa sig till. 
  5. "Doppa" inte dina första SPS. Anpassa bara temperaturen från transporten till ditt akvarievatten och placera sedan korallerna där du tänkt i din "scape". Då tar du inte "energi" från din korall till en doppningsprocess utan den kan lägga all energi på att anpassa sig till din akvariemiljö. Du kan efter en tid när du ser att korallerna trivs och börjat växa lyfta ut och doppa dem om du ser något behov av det. Detta är mycket enkelt om du använder CoraroC. Om du till exempel börjar med 4-5 montipora och en tid senare skaffar dina 4-5 första acroporor behöver du inte heller doppa dessa då det inte verkar vara känt eller särskilt vanligt med parasiter som trivs på båda arterna. Därefter rekommenderar vi dopp av nya koraller.